Geboorte

geboorte ooievaar

 

 

 

 

 

 

 

De meeste geboortes verlopen zeer moeizaam; zou dit te maken hebben met de onbekendheid onder de mensen met de geestelijke werkelijkheid?
Zoals ook het sterven zeer moeizaam verloopt, misschien vanuit dezelfde redenen. Bij beide processen speelt angst een grote rol.
Een gevoel van 'welkom zijn' werkt angst verminderend.

 

Veel ouders bereiden zich onvoldoende voor op de bevalling. Ze schuiven het een beetje voor zich uit. Zo van; we hebben nog 3 maanden te gaan, dat zien we tegen die tijd wel. Of ze denken alleen aan de pijn, waardoor ze zich moeilijk kunnen verbinden met een positieve verwachting van de bevalling. Of ze zien het alleen als een lichamelijk gebeuren waar je nu eenmaal even doorheen moet. In veel Europese landen en in Amerika bevallen vrouwen allemaal met een ruggeprik waardoor je de bevalling eigenlijk helemaal niet meer bewust meemaakt. Hierdoor kom je ook niet toe aan een stukje persoonlijke verwerking. Je groeit niet in dat deel van jezelf of alleen minimaal.


 geboorte borstvoeding

 

  

 

 

 

 

 
Een vrouw voelt intuïtief aan in welke houding zij wil bevallen; bijvoorbeeld op haar zij of op een baarkruk. Zij voelt ook aan of het een moeilijke of gemakkelijke bevalling gaat worden. Zij voelt innerlijk ook hoe het met de baby gaat. De vrouw krijgt ook innerlijke impulsen als het met de baby niet goed gaat. Het is belangrijk om goed naar de barende vrouw te luisteren en haar heel serieus te nemen tijdens het bevallingsproces.
Ze weet ook vaak intuïtief of ze een keizersnede krijgt of niet.
Ze voelt ook intuïtief aan wat voor geboorte ze zal krijgen. Een verloskundige of gynaecoloog die de bevalling begeleidt zou er goed aan doen om zich op de vrouw af te stemmen en het niet van haar over te nemen. Een goeie vroedvrouw of gynaecoloog laat het aan de vrouw over hoe ze wil bevallen. Het is belangrijk als de vrouw in haar eigen kracht kan blijven.

 

Als de a.s. vader en moeder en mogelijk ook in de toekomst de verplegers en andere medici, zich af zouden stemmen op het 'grotere' gebeuren, – wat de geboorte in wezen is - en ons ook af zouden stemmen op de liefdevolle geestelijke begeleiding, dat we ons dan doordrongen zouden voelen van een geweldige liefdesbron waar we uit kunnen putten.
Dat we dan beter konden accepteren dat deze geboorte die we nu meemaken precies die afspiegeling is van wie we geestelijk zijn op dit moment.
Door die acceptatie kan elke pijn wegvloeien en verwerkt worden.
De ontstluitings weeen kunnen de vrouw een gevoel van overrompeling geven waardoor ze zich gaat verzetten tegen de bevalling.

Pijn is inherent aan het leven. Pijn hoort bij geboorte.

 

 

geboorte moederschap

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieder mens wordt geboren met beperkingen, en beleeft tegelijkertijd in zichzelf zijn heelheid.
Vanuit de acceptatie van onze beperkingen, kunnen wij onze heelheid zijn.

Veel aanstaande ouders - ik praat nu even vanuit mijn ervaring als zwangerschapsyoga-docente - kijken naar de bevalling als iets waar je nu eenmaal doorheen moet om je kind te kunnen ontvangen, iets wat onvermijdelijk is, wat nu eenmaal moet gebeuren.
Terwijl ik denk, dat je dan een wezenlijke ervaring mist, als je er op deze manier tegenover staat.
Geboorte geven is voor de vrouw een hele directe confrontatie met haar eigen vertrouwen in haar lichaam en gevoel.
Geboorte vraagt van de vrouw de bereidheid om zichzelf volko¬men aan de sensaties van het gebeuren over te geven, in volle¬dig vertrouwen aan het leven zelf.
De geboorte vindt plaats via het onderste gedeelte van de buik van de vrouw; het geboortekanaal. Tevens is dit gebied ook het gevoelsgebied van de vrouw. Hier liggen ook haar diepste pijnen (onbewust - bewust), rondom haar gevoelsbeleving.
De spieren - de strakheid, ontspannen¬heid, flexibiliteit hiervan – zijn een afspiegeling van de emotionele en geestelijke gesteldheid van de mens.
De zachtheid, openheid van de spieren in het buikgebied van de vrouw hebben dus heel veel te maken met haar eigen persoonlij¬ke ervaringen in dit leven en eventueel voorgaande levens van deze vrouw.
Een bevalling is een harde leerschool; tijdens het geboorteproces ervaar je aan den lijve hoe je zelf geboorte kunt geven, hoe je je over kunt geven - of niet, hoe je je kunt openen, hoe je vertrouwen is.

© copyright

Op elke artikel is copyright van toepassing
Het is niet toegestaan om een tekst of een artikel of een gedeelte hiervan te kopiëren of te publiceren, zonder voorafgaande uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur.
Copyright © alle rechten voorbehouden Coby de Jong.

Module position-13

module positie 13

Module position-14

module positie 14

Module position-15

module positie 15

Module position-16

module positie 16